Regelmatig ben ik op zoek naar goed bruikbare domeinnamen. Het begint met het verzinnen van een naam die duidelijk is, goed werkt voor zoekmachines en ook nog eens leuk klinkt. Als je die uitdagingen hebt gehad, dan begint het eigenlijk pas want dan controleer je of die naam beschikbaar is. En dat is voor de meeste namen die een beetje voor de hand liggen, niet het geval. Vooral korte namen zijn allemaal al in gebruik of… gereserveerd door types die hopen er ooit nog eens geld aan te kunnen verdienen.
Dit is naar mijn mening een slechte zaak. Het zorgt er voor dat een behoorlijk deel van goed bruikbare domeinnamen niet beschikbaar is, en niet gebruikt wordt. Je kan het marktwerking noemen, maar ik vind het een zieke manier om met zo weinig mogelijk inspanning geld te verdienen. Het belemmert de effectiviteit van het internet.
Net zoals zoekmachines die verstopt raken door charlatans die zoektermen aan hun website toevoegen alleen om maar gevonden te worden, ook al zijn deze helemaal niet van toepassing.
Het zou net zo moeten zijn als met mobiele telefoonnummers, dat ongebruikte domeinnamen na een jaar komen te vervallen, zodat deze weer beschikbaar zijn voor mensen of organisaties die ze echt gaan gebruiken. Dat voorkomt dat je de meest onmogelijke of ellenlange constructies moet verzinnen om nog een beschikbare domeinnaam te bemachtigen. De vraag is natuurlijk welk instituut hier op moet toezien en dit handhaven. Ik kan me voorstellen dat hier een mooie taak is weggelegd voor het SIDN. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de .nl-extensie. Wat mij betreft liever vandaag nog dan morgen!