Een webshop met WooCommerce

Voor WordPress is WooCommerce de meest populaire plugin voor webshops of als je je website wilt uitbreiden met de online verkoop van producten. Als je de voordelen van een blogwebsite wilt combineren met je online shop dan is dit een prima keuze.

WooCommerce is een geavanceerde plugin. Producten kunnen uitgebreid beschreven worden en van variaties worden voorzien. Aanbiedingen en kortingsbonnen: zit er ook in. Er zijn mogelijkheden voor voorraadbeheer en er wordt bijgehouden hoeveel omzet je gemaakt hebt. Met en zonder BTW. Er zijn veel verschillende thema’s voor WooCommerce zodat je de perfectie uitstraling voor een specifieke productcategorie kan kiezen.

Online betalen

Voor online betalingen zijn er aansluitingen op iDeal, Paypal en andere veelgebruikte betaaldiensten mogelijk. Wij gebruiken zelf meestal plugins van Pronamic in combinatie met Mollie online betalingen. Dan kun je alle soorten betalingen afhandelen. Voor de Nederlandse markt werkt dit uitstekend.

Verzendmethodes

Er kunnen ook verschillende verzendmethodes ingesteld worden met vaste tarieven of prijzen op basis van gewicht of afmetingen. Klanten kunnen bij het afrekenen kiezen voor verschillende verzendmethoden. Je kunt ook gratis verzending instellen voor bestellingen boven een bepaald bedrag.

Workflow management met WooCommerce

Wanneer er een bestelling wordt geplaatst, ontvangt de website beheerder een notificatie per email. In de WP-admin kan dan bekeken worden welk product het betreft en of de betaling goed is gegaan. Na een geslaagde betaling ontvangt ook de klant een email om de bestelling te bevestigen. De shopbeheerder kan de status van een bestelling aanpassen zodat het duidelijk is welke producten besteld, betaald en verzonden zijn.

Er worden gedurende het besteltraject een aantal e-mails verstuurd naar de klant. Deze kunnen aangezet of uitgezet worden. Een nadeel van WooCommerce is dat je dit vanuit de WP-admin niet verder kunt bijstellen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk de tekst van de e-mails te wijzigen. Ook wordt de factuur niet als PDF naar de klant verstuurd. Gelukkig zijn er wel plugins en andere manieren om dit te verbeteren maar dit kost geld.

Productbeheer

Voor webwinkels met veel producten kunnen er meerdere producten in 1 keer geïmporteerd worden door een import-plugin te gebruiken. Wij werken meestal met WP All Import, deze heeft een aparte module voor WooCommerce producten.

Een interessante uitbreiding is de mogelijkheid om ook fysieke betalingen te verwerken om je webwinkel af te stemmen op je fysieke winkel. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor voorraadbeheer of wanneer je voor een klant in je winkel een bestelling via de webshop verwerkt.

Uitbreidingen

Voor webwinkels die ook abonnementen, boekingen of betaalde content willen aanbieden kan WooCommerce uitgebreid worden met extra modules die dit mogelijk maken. Dit zijn wel betaalde modules. Als uitbreiding op een webshop met producten is dit prima. Wanneer je alleen abonnementen of betaalde content wilt aanbieden dan zijn er ook andere plugins die hier speciaal voor ontwikkeld zijn en wellicht beter passen bij wat je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor boekingen voor evenementen.

Er zijn nog een heel aantal andere mogelijkheden en uitbreidingen. In de plugin directory zijn veel plugins te vinden voor WooCommerce.

In principe werkt WooCommerce prima. Zeker voor kleinere webwinkels. De integratie met WordPress zou wel wat beter kunnen. WooCommerce werkt bijvoorbeeld niet samen met standaard WordPress thema’s. Zonder specifieke WooCommerce template ziet je webshop er niet uit. Gelukkig lijkt dit binnenkort anders te worden. WooCommerce is namelijk overgenomen door WordPress. Er zijn plannen om de WooCommerce beter aan te laten sluiten op WordPress. Het blijft nog wel een apart plugin maar de integratie zal soepeler zijn.