De kracht van WordPress en Joomla is dat er een grote verzameling plugins en modules voor beschikbaar zijn. Wil je een uitgebreid formulier, een chat, sociale media of een fotogallerij toevoegen? Dan zijn er een hele reeks plugins beschikbaar om dit voor je te doen. De keuze is reuze, maar hoe weet je nu welke het beste is en of een plugin niet je hele website om zeep helpt?
In de meeste gevallen is het wijs eerst de ervaringen van andere gebruikers door te lezen en pas dan te gaan uitproberen. Vaak is het nog een hele toer om de juiste plugin te vinden. Niet alle plugins werken zoals je zou verwachten. WordPress heeft, in haar niet aflatende ijver om het gebruikers makkelijk te maken, een mooie oplossing voor dit probleem gevonden.
De makers van het meest gebruikte CMS hebben een eigen plugin ontwikkeld die bestaat uit een aantal mini-plugins voor standaard functies zoals het automatisch doorsturen van je blogs naar sociale netwerken, knoppen voor het delen van je artikelen op sociale sociale media, contactformulieren, simpele website statistieken, fotocarrousel, reacties, like-knop.
Jetpack vs andere plugins
In totaal zitten er 25 functies in Jetpack. Een aantal heeft betrekking op het delen van je content via sociale media. Er zijn ook functies die helpen om je content direct aan te melden bij zoekmachines of om je foto’s via een aparte server (een CDN) te laden, waardoor je website sneller wordt.
WordPress heeft deze plugin zelf ontwikkeld vanwege de wildgroei in plugins. Slecht geprogrammeerde WordPress plugins zorgen er voor dat je website minder goed presteert of er ontstaan conflicten tussen verschillende plugins waardoor bepaalde functies niet werken.
Met Jetpack is dat allemaal niet het geval. Het is gemaakt door de ontwikkelaars achter WordPress, zodat het goed aansluit op de basis van dit CMS. Het maakt je website dus niet onnodig traag, er zijn geen verontrustende veiligheidslekken en er ontstaan geen problemen tussen de verschillende functies.
Gemak dient de gebruiker
Het werkt ook makkelijk voor gebruikers. De functies kunnen vanuit een centraal overzichtspagina geactiveerd en ingesteld worden. Het toepassen van de functies is helemaal geïntegreerd met bijvoorbeeld de editor of in de widget-pagina waardoor je functies meteen bij de hand hebt als je ze wilt gebruiken. Er zijn extra menu-items nodig of iets dergelijks.
Er komen ook steeds nieuwe functies bij en bestaande onderdelen worden voortdurend verbeterd. Je kunt op de Jetpack website terecht voor informatie en support.
Je hebt wel een WordPress account nodig voor je aan de slag gaat. Want de enige schaduwzijde is dat WordPress graag statistieken wil bijhouden van hun gebruikers.